• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg

Most jött el az órája

BadenEuroParkkicsi

 Baden Euro Park

Most jött el az órája a magyar „Cantabile Kórus Törökbálint”-nak. A több mint 30 hölgy és egy tucat úr egy nem csak kiváló éneklésből, hanem kiváló operai szólókból, táncból és színpompás kosztümökből álló, egységes showt mutatott be.

Az egész publikum együttérzett a kórussal, amikor egy hirtelen jött zápor teljesen eláztatta a magyarokat. Ők derekasan lerázták magukról az esőcseppeket, és a legjobb formájukat hozták. Emellett az elragadó karmesternőnek Vékey Mariannak még kottára sem volt szüksége, mert azt elfújta a szél.

 

A tapasztalt és vicces műsorvezető viszont be tudta mutatni a francia, olasz, magyar, orosz és ötigheimi kórusokat, és még a polgármester egekbe küldött imái is hatásosak voltak, mert csak egyszer nyílottak meg az ég zsilipei.


Kezdésként egy fesztivál-himnuszt énekeltek a kórusok, amelyet az ötigheimi Rudi Kühn rendezett. A zenei vezető Stefan Kistner vezényelt, a kórusvezető Julia Gaube ült a billentyűknél. Ezután a házigazdák – 60 énekes – hallatták csiszolt énekművészetüket, melyet Kistner ügyesen csalogatott elő. A többszólamú Badeni-dalt egy ritmusában és éneklésében is figyelemre méltó Pohárköszöntő követte Verditől. Bensőségesen üdvözölték a dalnokok a tavaszt, óva intették a nők világát a muzsikusok csalárdságától, mielőtt az ellenállhatatlan „Az idők ritmusa”című dalra rázendítettek. Nem majdnem 150 éves, hanem csak alig hároméves múltra tekint vissza az Ötigheimi Férfikar női megfelelője, akik a „Belle Amie” nevet választották. Ám Julia Gaube rátermett vezénylete alatt az ötigheimi hölgyek számottevő repertoárral rendelkeznek már. Az emberségességre buzdító, modern című, „Új hidak” mellé egy álmodozó Scarrorough Fair és egy bíztató BRIDGE OVER TROUBLED WATER társult. Szép kontrasztot képezett mellettük a frissítően könnyű darab, a „My fair lady” és az a szerelemnek és zenének örülő életvidám dal: „Nekem nincs szükségem milliókra” .K.M. Kühn érzékenyen kísérte őket hangszerén.

A szünet után a francia „Ensemble Vocal Soultz sous Forets” elsasi életörömmel és francia szellemességgel örvendeztetett. Robert Fischer, aki a kórust csaknem 50 évvel ezelőtt megalapította, úgy vezényelt, mint egy hatvanas, nem mint egy 81 éves. Fúvós zenét a „Société de Musique ’Harzwuet’ de Surburg” játszott. Olasz temperamentumot hozott a „Coro Minimo Bellunese”. Óvatosan és pontosan vezette Agostino Sacchet karnagy a hegymászók kórusát a Dolomitokból a éneklés művészetének csúcsára.

Nagyestélyiben és szmokingban lépett fel a Moszkvai Akadémiai Állami Kórus. Professzor Andrej K. vezetése alatt végsőkig kidolgozott hangzással kényeztetett el, amelynek minősége a halk és hangos tételeknél egyaránt ámulatba ejtett. Amit az oroszok nyújtottak, az a legmagasabb énekművészet volt. A legfinomabb éteri nüanszok, a messzi távol és a mélabú érzése egyaránt elvarázsoltak.

Négy óra múltán elérkezett a csúcspont: a háttérben szökőkutak vízsugarai művészien emelkedtek a magasba. Verdi Rabszolgák Kara (Nabucco) egyhangúlag egyesítette az európai nemzeteket a badeni színpadon. Josef Rheinberger Esti dal-át énekelték a résztvevők németül, majd elbocsátották a boldoggá tett közönséget az éjszakába.

Vissza a főoldalra

Felépéseink képekben

badenbaden romaszentivanej pragaparizs franciakorus 

Felépéseink videókon

Ipolysagon Cantabile Krakkoban