• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg

Cantabile Kórus

cantabilekicsi

A Törökbálinti Cantabile Kórus

Az 1996-ban alakult, 55 főből álló vegyes kórus tagjai 16 és 60 év közötti amatőr énekesek. Próba hetenként egyszer van a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. A kórus repertoárjában találhatunk népdalokat, egyházi és világi műveket és operakórusokat is. Az évente kétszer tartott kórustábor a művek betanulását segíti elő.

A kórus rendszeresen fellép a törökbálinti és a szomszédos települések – Diósd, Százhalombatta, Érd, Budaörs, Biatorbágy – rendezvényein, de az országban más településekre is meghívták, így felléptünk például Andocson, Oroszlányban, Dabason, stb. A Cantabile élő adásban szerepelt a Magyar Rádióban és a Szlovák Rádióban, ezekről CD-felvétel is készült.

Külföldi meghívásra koncertezett a kórus Franciaországban, Görögországban, Svédországban, Olaszországban, Ausztriában és Németországban, rendszeres kapcsolatot tart erdélyi és szlovákiai kórusokkal.
2004 februárjától Vékey Marianna vezeti a kórust, munkáját Horváth Zsuzsanna szólamvezető segíti, Ő egyben a kórus szoprán szólistája, de a többi szólamban is sok szép hangú szólistával dicsekedhet a kórus.


Díjak, elismerések:


2001 KÓTA minősítés: aranyfokozat

2004 Interkultur Musica Mundi által szervezett ‚Isola del Sole‘ VI. nemzetközi kórusfesztivál és versenyen az olaszországi Gradoban a nemzetközi zsűri ezüst diplomát ítélt oda a kórusnak

2005 KÓTA minősítés: hangversenykórusi oklevél


2009. november 27-29. Prágai V. Adventi Nemzetközi Kórusversenyen ezüst diploma díj


2009-ben Törökbálint legeredményesebb civil szervezete cím elnyerése


2010-ben Vékey Marianna Törökbálint Város Önkormányzatától megkapta a Törökbálint Kultúrájáért díjat


2011 április: minősítő koncerten a KÓTA zsűrijétől ismét legmagasabb minősítést, hangversenykórusi oklevelet kapott a kórus


Kapcsolattartás más kórusokkal, vendégfellépések:


Megalakulása óta a kórus koncertezett Franciaországban;
az ausztriai St.Pölten-ben a Maria Lourdes templomi kórus vendégei voltunk;
Németországban, a Baden-Badenben rendezett kórusfesztiválra kaptunk meghívást már két alkalommal, 2003 és 2006;
jártunk Görögországban a poligyrosi kórus meghívására;
rendszeresen látogatjuk egymást és koncertezünk együtt a szlovákiai Ipolyság város vegyeskarával;
az erdélyi Balázs Ferenc Vegyeskar meghívására részt vettünk a II. Nemzetközi Seprődi János kórusfesztiválon Székelyudvarhelyen;
2005. szeptember végén meghívásra Göteborgban adtunk koncertet;
több rádiófelvételünk készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában;
2005. novemberében a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián énekeltünk;
2006. októberében a Bartók Rádió szerkesztésében élő műsor a Magyar Rádió Márványterméből.
2006. december – jótékonysági koncert a pozsonyi Technik Akademik kórussal közösen, az Európai Unió „EUROWEIHNACHTSLIEDER in VISEGRADLAENDER” projektjének keretében a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban.
2007. évben is sok koncertünk volt, Kanadából, Erdélyből érkező kórusokkal léptünk fel; Poldini Ede operáját az operaház ifjú művészei mutatták be a törökbálinti MMMH színháztermében, a Cantabile a kórusrészleteket énekelte.
2007 december Részvétel a visegrádi országok karácsonyi „EUROWEIHNACHTSLIEDER in VISEGRADLAENDER” koncertsorozatán, EU project (Koncertek színhelye: Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, élő adás a Pozsonyi Rádióban, ahol CD készült).
2008 koncertjei: svéd, német és kanadai kórusokat láttunk vendégül, franciaországi turné a LaGondoire meghívására
2009 koncertjei: LaGondoire látogatott Törökbálintra és a Coro Le Rane japán női kart láttuk vendégül, továbbá részt vettünk Prágában az V. Adventi Nemzetközi Kórusversenyen, ahol ezüst diplomát nyertünk;
2010: Bárdos Lajos koncert a Régi Zeneakadémián, Erdélyi körútunk során énekeltünk Nagyváradon, Bánfihunyadon a kazettás templomban, Csíksomlyón, Pusztinában, Brassóban a Fekete templomban, Hargita - Szentegyházán, Székelyudvarhelyen, Ditrón, Szárhegyen és Gyergyószentmiklóson. Fogadtuk Baden-Badenbol az Ötigheim Férfikórust és BelleAmie női kórust.
2011 márciusában a svájci La Pastourelle vegyes kórus vendégszerepelt Törökbálinton a Cantabile szervezésében.
Ugyanez év májusában ünnepelte a kórus a 15. születésnapját. Az elmúlt 15 évről kiállítást láthatott a közönség: képeket, újságcikkeket, koncert plakátokat. Az ünnepi koncerten meghívott baráti kórusok is részt vettek, Ipolyságból és Gyergyószentmiklósról.
2011. októberében a Cantabile Rómában énekelhetett egy misét a Szent Péter bazilikában. Ugyancsak misét énekeltünk a Santa Maria del Popolo templomban, és az azt követő koncerten sok magyar is tapsolt a kórusnak.
2012 a Carmina Burana éve. Több kórussal együtt énekelte a Cantabile Carl Orff művét: május 5-én Budaörsön Török Géza vezényelt, május 20-án Törökbálinton Somos Csaba karnagy, júniusban pedig a Sződligeti Parkszínpadon Verebélyi Ákos dirigált.

Vissza a főoldalra

Felépéseink képekben

badenbaden romaszentivanej pragaparizs franciakorus 

Felépéseink videókon

Ipolysagon Cantabile Krakkoban